Overnachtingen
Sponsor
Language
  • French
  • Nederlands
  • Russian
  • English

Dramatische blunders in tijdnood in de avondronde

Hein Meijer, 15 mei 2011.
Veel spelers leken al totaal ontregeld door de ochtendronde en ook in de avondronde konden veel artiesten helaas niet hun beste spel laten zien. Moeizaam werd zet na zet eruit geperst. Twee partijen op een dag is een afschuwelijke beproeving. De geringste onnauwkeurigheid kan al voldoende zijn om een partij volledig te verpesten op dit torenhoge niveau. Een partij topdammen is al heel zwaar voor een mens. Twee fatsoenlijke partijen op een dag spelen lijkt voor veel spelers al bijna onmogelijk. De demonstrateurs hadden ook veel tijd (en hulp van het publiek) nodig in de avondronde om alles tenminste een klein beetje te doorgronden. De spelers moesten alles zelf verzinnen en konden niet terugzetten…

Boezjinski miste de winst tegen Pim Meurs. Meurs is helaas niet topfit dit toernooi. Tot overmaat van ramp had hij ’s ochtends al eindeloos veel energie moeten pompen in een eindspel om een minremise te vermijden. Vermoedelijk zal geen enkele kenner de slotzetten van die partij nog naspelen laat staan bestuderen maar het koste Pim natuurlijk wel veel energie. Ondanks de zware ochtendronde en het feit dat Meurs een klein beetje ziek is blijft hij er vol ingaan wat heel lovenswaardig is. Dat hij niet zijn beste spel nog niet heeft kunnen laten zien is dan ook wel begrijpelijk.

 

Meurs - Boezjinski

Amrilloew had de wind er goed onder tegen hekkensluiter Artykow. Langzaam maar zeker werd de arme Oezbeek totaal overspeeld. Chizov leek zijn eerste winst te boeken tegen Mogiljanski. Met sterk spel had hij een eindspel met twee schijven meer weten te bereiken. Vreemd genoeg bevatte de stand volgens de computer (Kingsrow) geen winst meer. Een plusremise was wel een erg magere beloning voor het mooie en sterke spel van Chizov.

Dul Erdenebileg moest op zijn 33e verjaardag spelen tegen Georgiev. Zoiets lijkt allesbehalve een feest zeker in een tweede partij van de dag. Na wat minder scherpe zetten in de opening kwam hij dan ook zwaar onder druk, langzaam maar zeker leek de terminator de jarige feestelijk op te knopen. Door hevige tijdnood had hij echter niet het aantal zetten bij kunnen houden. Op de 51e zet miste hij zijn eerste winst en op de 53e zet weer, dit kostte hem een vol punt. Als zelfs Georgiev begint te haperen bij twee partijen op een dag wast kun je dan verwachten bij wat minder begaafde dammers?

Een echt idiote tombola van zetten verscheen op het bord in de partij Seck-Ndjofang. Beide spelers waren langzamerhand in razende tijdnood gekomen. Jean Marc was de hele partij een beetje aan de leiding geweest maar in tijdnood sloegen bij hem als eerste de stoppen door. Nadat hij zijn kroonschijf de verkeerde kant op had gespeeld werden de borden totaal verhangen. Seck stond opeens zeer goed. Omdat beide spelers de zetten niet meer bijgehouden hadden werd er door gevluggerd tot en met de 59e zet… Na het bijwerken van de zetten werd het de arme Seck duidelijk dat hij een aantal malen vrij simpele winsten had gemist. De Senegalees was hiervan zo van kook geraakt dat hij een doodsimpele remise miste op de 64e zet. Ndjofang heeft zich nu bij de achtervolgers van Georgiev gemeld maar hij zal toch sterker moeten gaan spelen (verloren standen tegen van der Wijk en Seck) om in het spoor van de terminator te blijven.

Mor Seck links tegen Jean-Marc Ndjofang

Hoofdsponsor
Banner
Sponsors
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner