Overnachtingen
Sponsor
Language
  • French
  • Nederlands
  • Russian
  • English

Geen remise troef in Wereldkampioenschap dammen

Paul Oudshoorn, 12 mei 2011
De partijen begonnen wat rustiger in de vijfde ronde en sommigen waren zelfs somber over het spektakel, dat men redelijkerwijs verwachten kon. Maar het trok bij en de zich langzaam ontvouwende partijen werden allengs spannender.

Wiebe van der Wijk speelde zijn beste partij tot zover, …maar verloor! Met zwart spelend had de plaatselijke favoriet zich uitstekend voorbereid op Jean – Marc Ndjofang, die met wit een van zijn geliefde spelsystemen op het bord bracht. Het liep zoals Van der Wijk voorzien had en op de vijftiende zet speelde hij een uiterst giftige zet met 15…17-21!

De man uit Kameroen doorzag, dat zijn geplande opbouw nu verhinderd was vanwege een damafwikkeling en moest iets doen, dat niet gepland was. De Emmeloorder kreeg nu duidelijk overwegend spel en Ndjofang vertelde na afloop dan ook, dat hij ontevreden was over zijn stand. Helaas miste Van der Wijk een winnende afwikkeling, na een ernstige fout van de Afrikaan en er kwam een stelling op het bord met een gelijk aantal stukken, maar met een snufje nadeel voor de Nederlander. Helaas maakte deze een buitengewoon ernstige fout in tijdnood, waardoor hij het zelfs nog verloor.

Jean – Marc Ndjofang

 

Georgiev - Schwarzman was een klassieke partij, in welke het evenwicht nauwelijks verbroken werd. Na niet onaardige verwikkelingen verkreeg Schwarzman wat materieel overwicht, waarmee hij nog wat pesten mocht. Dat laatste genoegen spon hij uit over ongeveer drie kwartier, maar een gelijkwaardige remise bleek onvermijdelijk.

Grote teleurstelling was er voor Pim Meurs, die winnend voordeel verkreeg tegen Mor Seck en in ieder geval eenmaal de verdiende winst miste in tijdnood. Zeer jammer, want later moest de Nederlander berusten in remise.

Ook Getmanski mag ontevreden zijn, want hem overkwam min of meer hetzelfde tegen Artykov. Met sterk positiespel drukte hij de Oezbeek tegen de muur en greep het centrum.
Helaas faalde Getmanski in de afwerking, met remise als resultaat.

Tsjizjow draait niet lekker en lijkt moeite te hebben met het scheppen van dusdanige mogelijkheden, dat het billijk is om een fout van de tegenstander te verwachten.
Tegen Silva lukte het weer niet en het werd remise. De Braziliaan speelde trouwens uitstekend.

Mogiljanski gleed vandaag weer uit tegen Mourodoullo Amrilloew. De Amerikaan dwong tot een afwikkeling, waarbij beide kleuren naar dam gingen. Mogiljanski ving de zwarte dam af voor twee schijven. Wat dat waard was, mag de liefhebber zelf uitdokteren, maar in ieder geval geraakte de Amerikaan het spoor geheel kwijt en leverde veel materiaal in.
Hij verloor uiteindelijk door tijdsoverschrijding.

Belangrijk was overigens ook de remise van Dul met Virny, voor het topklassement.
De Mongoliër hield de Duitser op uitstekende wijze in bedwang en gaf daarmede aan, dat hij het wel prettig vindt om gedeeld eerste te staan in een Wereldkampioenschap.

 

 

Hoofdsponsor
Banner
Sponsors
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner