Overnachtingen
Sponsor
Language
  • French
  • Nederlands
  • Russian
  • English

Ochtendstond heeft goud in de mond

Paul Oudshoorn, 17-05-2011
De negende ronde van het WK dammen begon reeds des maandags morgen negen uur stipt.
Er waren koppelingen, die veel goeds beloofden en deze keer werden de toeschouwers dan ook verwend met drie beslissingen.

Geen beslissing viel er in de partij van Ndjofang tegen Boomstra. Het was een stugge partij, met veel touwtrekken en vervlakkende ruilen. Men kon uiteindelijke remise al op afstand ruiken. Beide spelers konden tevreden zijn met het resultaat.

De Nederlander Alexander Baljakin voegde zich bij de directe achtervolgers van Georgiev, met een fraaie overwinning op Edward Boezjinski. Baljakin speelde het gebruikelijke randspel van de Litouwer actief tegen en wist al snel gemakkelijk spel te krijgen. Op een belangrijk moment in de partij, zette Baljakin een damcombinatie open, waarvan de uitkomst hem weliswaar een gunstig afspel had geboden, maar wellicht niet de volle winst van de partij. Boezjinski vertrouwde het echter niet, en liet de combinatie voor wat het was en dat bracht enorm positioneel voordeel aan de Nederlander. De Litouwer verzuimde onder zware druk zijn beste remisekans en werd het slachtoffer van een fraai positioneel gambiet, dat hem noodlottig werd.

Toch kwam hij met dit resultaat niet dichter bij de koploper Georgiev. De Rus speelde vanmorgen met wit tegen de taaie Braziliaan Silva die snel een gemakkelijk speelde, maar wel in het nadeel kwam. Echt onoverkomelijk was dat niet, zelfs verre van dat, maar Silva weigerde domweg om ook maar even wat tijd uit te trekken voor de overzichtelijke stelling en leek erop te vertrouwen dat de beweging van zijn hand voldoende sturing aan zijn stelling mede zou geven. Niet serieus nadenken tegen Georgiev is echter niet erg verstandig en de Braziliaan overspeelde zijn hand dan ook ernstig en verloor daarna kansloos.

De Duitser Wirny bracht hekkensluiter Artykov zijn zesde nederlaag toe. De Oezbeek wist zich geen raad met het flankspeltype, dat ontstond na de opening van de partij.
Wirny won vrij gemakkelijk met een standaardstrategie.

Schwarzman en Valneris schoten vandaag ook niet erg op tegen Mogiljanski en Seck. Wel bereikten zij allebei een voordelige plus remise. De Senegalees heeft momenteel klachten over buikgriep, het geen zijn spel uiteraard niet zeer ten goede komt.

Al zitten we nog maar op de helft van het toernooi, men speculeert reeds alom over een nieuwe titel voor Georgiev, die twee punten los staat. Zijn natuurlijke concurrenten Tsjizjow en Schwarzman lijken lang niet in topvorm te verkeren, Valneris is nog niet de gevaarlijke outsider gebleken en Baljakin en Boomstra moeten de kloof maar zien te dichten in hun directe duels met Georgiev, terwijl Dul en Ndjofang geen serieuze kandidaten schijnen te zijn, omdat ze al vaak verloren hebben gestaan. Zal Amrilloew nog langszij komen?

Hoofdsponsor
Banner
Sponsors
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner