Overnachtingen
Sponsor
Language
  • French
  • Nederlands
  • Russian
  • English

Roel Boomstra kan meteen aan de bak in WK

Bert Dollekamp, Dagblad van het Noorden 7 mei 2011.
Emmeloord – Roel Boomstra kan meteen aan de bak in het WK dammen, waarin de 18-jarige Emmenaar zaterdag in Theater ’t Voorhuys in Emmeloord om 13.00 uur precies zijn debuut maakt. Een rustige remise tegen een gelijkwaardige tegenstander als de eveneens debuterende Pim Meurs is er niet bij. Uitgerekend local hero  Wiebe van der Wijk neemt tegenover Boomstra plaats op de omstreden sponsorplek, waarmee de organiserende Stichting Aanzet een van de vier Nederlandse kansen op een topklassering opoffert aan regionale belangen.

Ware het toernooi in het Muiderslot op fietsafstand van huize Sijbrands gespeeld, dan was de organisatie vermoedelijk overladen met complimenten. En dus is het een beetje flauw van de nationale en werelddambond, om de door henzelf gefaciliteerde keuze van toernooidirecteur Henk Boers en zijn collega’s onderhands te bekritiseren. Men doet er goed aan de hand in eigen boezem te steken en de met veredelde loterijen als het recente EK geplaveide kwalificatieroute naar het WK eindelijk eens topsport-proof te maken.

Wiebe van der Wijk (links) tegen Roel Boomstra


Behalve Van der Wijk kreeg ook Boomstra een keuzeplaats, niet van de organisatie maar van zijn eigen bond. Na drievoudig nationaal kampioen Alexander Baljakin en de nummer drie van het EK Pim Meurs kreeg hij op voorspraak van bondscoach Rob Clerc de laatste wildcard toegewezen. Waarbij niet het damtechnisch niveau maar zijn topsportmentaliteit de doorslag gaf. De frustratie van de afgevallen Martin Dolfing, Kees Thijssen en Ron Heusdens was groot, maar in het afgelopen NK maakte de strijdlustige Boomstra met een fraaie tweede plaats aan alle discussies een eind.

De eerste klap is een daalder waard voor de jeugdwereldkampioen. Weliswaar was opponent Van der Wijk in 1999 ook al de beste mondiale junior, maar deze koos voor zijn werk, om het damspel pas na de WK invitatie weer op te pakken. Boomstra is in principe een klasse beter, maar Van der Wijk heeft zich met assistentie van grootmeester Hein Meijer goed voorbereid en zal zijn huid voor eigen publiek duur verkopen. 

Voor de begeerde topklassering zal Boomstra evenals zijn landgenoten Baljakin en Meurs in de eerste toernooihelft  flink huis moeten houden. Watjes zijn er niet bij, maar behalve bij Van der Wijk moet er ook bij outsiders als de Litouwer Bouzjinski en de Afrikanen Moussa en Seck iets te halen zijn. Pas in de slotfase van het vooral in mentaal opzicht loodzware toernooi wacht Boomstra het grove geschut van Oost-Europese makelij. Dan komen onder andere tienvoudig kampioen Alexeï Tsjizjov en titelverdediger Alexander Schwarzman voorbij. Met op 28 mei de gedroomde finale tegen het Russische genie Alexander Georgiev. Als Boomstra dan nog uitzicht heeft op het podium, is zijn WK geslaagd.
 

Hoofdsponsor
Banner
Sponsors
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner