Overnachtingen
Sponsor
Language
  • French
  • Nederlands
  • Russian
  • English

Baljakin acht plaats bij top drie WK haalbaar

Anton Janssen, De Gelderlander, 7 mei 2011
HUISSEN – Alexander Baljakin heeft het NK in Wapenveld nauwelijks verwerkt of een volgende kracht­proef staat op zijn agenda. De 50- jarige grootmeester in dienst van DV Huissen, die vorige maand zijn derde Nederlandse damtitel veroverde, verdedigt vanaf van­daag tot en met 28 mei de vader­landse driekleur tijdens hetWK in Emmeloord en Urk.

Baljakin is een van de vier Neder­landse vertegenwoordigers op de mondiale titelstrijd. Pim Meurs, zijn ploeggenoot bij DV Huissen, Roel Boomstra en Wiebe van der Wijk maken het kwartet com­pleet.
Ze krijgen in het veld van twintig deelnemers vooral concurrentie van spelers uit het vroegere Oost­blok. Dat vaardigt onder andere ti­telverdediger Alexander Schwarz­man en de Russische oud-wereld­kampioenen Alexei Chichov en Alexander Georgiev af. Het WK telt liefst 15 internationale groot­meesters en 2 internationale mees­ters.

‘Alex’ Baljakin. foto Henri van der Beek

 


Bij de loting voor het speelrooster zijn de spelers uit het Oostblok apart ingedeeld. Dat gebeurde ook met de deelnemers uitWest- Euro­pa samen met die uit Afrika. De spelers uit de afzonderlijke groe­pen ontmoeten elkaar in de eerste helft. Voor de Nederlanders bete­kent het dat de confrontatie met de sterke Russen pas vanaf de tien­de ronde op de rol staat.
Baljakin is gematigd optimistisch over zijn kansen op het WK. „ Het kan op zo’n lang toernooi alle kan­ten uit”, zegt de in Arnhem woon­achtige voormalige Rus. „Ik ben re­delijk op dreef getuige mijn spel op het NK, maar hetWK is sterker bezet. Ik reken mezelf niet tot de ti­telfavorieten, maar een derde plaats lijkt me haalbaar. Ik zie Schwarzman en Georgiev als grote kanshebbers.”
Baljakin bereikte tijdens het WK van 1986 in Groningen met een tweede plaats zijn hoogste klasse­ring ooit. „ Het wordt een mooie uitdaging die prestatie te verbete­ren. Dat zal geen eenvoudige opga­ve worden. Het zal achter het bord moeten gebeuren.”
Programma Eerste ronde (vandaag): Balja­kin­Domchev, Meurs-Samb, Van der Wijk- Boomstra, Ndjofang- Camara, Chi­chov- Schwarzman, Mogiljanski-Arty­kow, Amrillaew- Georgiev, Wirny- Get­manski, Silva-Erdenebileg en Seck-Bu­zinsnkij.

 

Hoofdsponsor
Banner
Sponsors
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner