Overnachtingen
Sponsor
Language
  • French
  • Nederlands
  • Russian
  • English

Damstrijd barst los

Paul Oudshoorn, 10 mei 2011.
De derde ronde van het wereldkampioenschap dammen gaf de liefhebber volop bloed aan de paal. Weliswaar werd de monitor waarop de partij Meurs en Boomstra te volgen was, al snel afgesloten voor het publiek, want daar gebeurde niet veel bijzonders.
Des te meer kon het publiek nu de focus richten op enkele prachtige technische partijen, die gaande waren.


Allereerst was er de partij tussen Mogiljanski en Georgiev. De Amerikaan was gisteren door het oog van de naald gekropen tegen Getmanski. Vandaag koos hij eveneens voor een verdedigende afbraaktactiek, maar deed dat iets te lichtzinnig. Met strakke positionele zetten voorkwam Georgiev kaalslag van de positie en vergrootte zijn grip op de witte stelling met iedere zet. Wellicht miste hij in de technische afmaakfase een nauwkeuriger voortzetting, want zoals het ging, kon Mogiljanski waarschijnlijk nog ontsnappen met remise.
Niettemin was de winst voor Georgiev dik verdiend.

Alexander Georgiev


Ook Alexander Schwarzman won zijn partij tegen Artykow in fraaie stijl. Tot verwondering van het publiek, koos Artykow voor een vlijmscherp systeem en ging vol in de aanval. Daarmee kwam hij juist in een speltype terecht, waarin de titelverdediger levensgevaarlijk is.
Schwarzman kwam in de gelegenheid om de aanval over te nemen en hij benutte die kans dankbaar. De druk werd veel te groot voor zijn tegenstander en hij won de indrukwekkende partij.

De overwinning van Gantwarg mocht er eveneens zijn. Met zwart speelde hij een geliefde opening tegen Mor Seck uit Senegal. Seck had zichtbaar problemen met de problemen, die hem werden voorgeschoteld en reageerde verre van optimaal. Gantwarg drong zijn tegenstander naar de kant en isoleerde een voorpost, welk stellingaspect omgebogen werd in een massief overwicht op het middenbord. Toen het voordeel eenmaal concreet geworden was, bleef Gantwarg uiterst geconcentreerd en wikkelde de technische fase vrijwel onberispelijk af, met een prachtige overwinning als resultaat.

Ook Vadim Virny had een dot van een kans en wel tegen Da Silva. Een met vaste hand uitgevoerd aanvalsplan leidde de met wit spelende Duitser naar een schijnbaar makkelijke gewonnen stelling, maar de Braziliaan vocht terug voor wat hij waard was en wist vele problemen op te roepen, die de winstvoering er niet eenvoudiger op maakte. Toch zat die winst er wel degelijk in voor Virny, zij het in hevige tijdnood. Een spectaculaire rondslag zou hem de winst gebracht kunnen hebben. Na die gemiste kans, moest hij in een teleurstellende remise berusten.

Hierna liep het in de explicatieruimte vol met deelnemers, die door elkaar aan het praten waren in zes talen minstens, zodat de uitleg van de explicateurs noodgedwongen moest worden afgebroken. Niettemin ging het publiek voldaan naar huis. 

Hoofdsponsor
Banner
Sponsors
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner