Nuitées
Sponsor
Langue
  • French
  • Nederlands
  • Russian
  • English

Listige overwinning van Dul

There are no translations available.

Paul Oudshoorn, 21 mei 2011.
Er waren weliswaar enkele plichtmatige remises in de dertiende ronde van het WK dammen, maar er waren ook weer beslissingen. Allereerst was het leuk voor Seck, dat deze zijn eerste winstpartij aantekende. Dit ging allerminst op onberispelijke wijze en verre van vloeiend, maar zijn tegenstander Artykow hielp volop mee. Het valt te bezien of de Oezbeek nog zal kunnen herstellen van de inmiddels talrijke geleden nederlagen in dit toernooi.

Tsjizjow gunde zijn tegenstander Meurs geen vleugje plezier in hun onderlinge partij. De Nederlander keek al snel tegen een stelling aan zonder perspectieven op wat kleurigheid en smaak. In het gortdroge spel dat hij opdiende, wist de tienvoudige ex-wereldkampioen wel zodanig te laveren, dat hij er een voordeeltje uitperste en Meurs liet zitten met een nadelige dunne stand. Dit zag er even dreigend uit, maar de Nederlander kwam er van af met een nadelige remise. Daarmee tekende Meurs voor zijn dertiende puntendeling.

 

Artykow - Seck

Getmanski - Ndjofang was een partij die aanmerkelijk meer sap bood. Het werd een wat vreemde flankpartij met amusante verwikkelingen, waarvan de temperatuur evenwel nimmer het kookpunt vermocht te bereiken. Alles bleef binnen een veilige marge en ook hier werd het remise.

De partij van de dag was onmiskenbaar die van koploper Georgiev tegen Valneris (zie youtube filmpje). Na het originele openingspel ontstond een barok spelbeeld, dat herinneringen opriep aan de tijden van Molimard en Isodore Weiss, al zullen er nog maar weinigen onder ons verkeren, die deze Franse kampioenen anders dan uit de boeken kennen. Valneris speelde briljant en wist Georgiev daadwerkelijk voor verrassingen te plaatsen, met heel veel raffinement. Buitengewoon brutaal wist hij het middenbord te pakken en leek een overweldigende stelling in te nemen. Het was echter niet makkelijk, want Georgiev pareerde alle dodelijkste positionele dreigingen magistraal en bleef ook zelf op winst spelen. Er ontstond een afspel waarin zeer diep en precies gerekend moest worden en de druk in de geniale hoofden liep op, terwijl de klok tikte. Uiteindelijk werd ook deze partij remise, maar analyses moeten nog uitwijzen of Valneris wellicht een grote kans gemist heeft.

Erdenebileg Dul won zijn vierde partij en legt daarmee een opmerkelijke productiviteit aan de dag. Met wit spelend omsingelde hij vandaag tegen de eigenzinnig aanvallende Boezjinski en deed dat zeer verdienstelijk. Op listige wijze legde hij een zwakte bloot in de ongebruikelijke aanval van zijn tegenstander en combineerde elegant naar een dam voor twee schijven. Het afspel bleek gewonnen te zijn. Dul houdt daarmee uitzicht op een podiumplaats, als hij morgen en in de laatste week zo blijft spelen als vandaag.

Main Sponsor
Bannière
Sponsors
Bannière
Bannière
Bannière
Bannière
Bannière