Overnachtingen
Sponsor
Language
  • French
  • Nederlands
  • Russian
  • English

Georgiev wereldkampioen

Paul Oudshoorn, 28 mei 2011.
Na het winnen van het sterkst bezette damkampioenschap van 2011 het Russisch kampioenschap  heeft Alexander Georgiev ook het belangrijkste kampioenschap van 2011, het wereldkampioenschap gewonnen.

Georgiev ging totaal niet gebukt onder zijn favorietenrol. Hij was de enige speler die er elke ronde vol in vloog. Deze ronde was een uitzondering hij had maar een punt nodig om feest te kunnen vieren.Wiebe van der Wijk was niet in staat om het hem echt lastig te maken, na een paar uur spelen kon hij Georgiev als eerste met zijn 5e wereldtitel te feliciteren.

Wiebe van der Wijk (links) feliciteert Alexander Georgiev

 

Veel meer spanning is er in de strijd om de tweede plaats. Wie mag zich best of the rest noemen? Ndjofang stond stijf van de zenuwen door zijn hoge positie op de ranglijst.Zijn tegenstander Virny rook de zenuwen bij de Afrikaan.goed.Graag had de Kameroener een snelle remise gespeeld. Virny ontwijkt echter alleen de strijd tegen spelers die hij iets sterker acht dan hijzelf, de wereldkampioen en de oud wereldkampioenen. Door onhandig laveren van Ndjofang kwam er een spannende flankstand op het bord. Ndjofang kon niet meer op remise spelen. De witte aanval was zeker nog wel hanteerbaar maar Ndjofang kon de knop niet meer omdraaien. Zijn aanval werd met de zet lelijker en de Duitser kon zijn oogverblindende afmaaktechniek weer eens tonen aan het publiek. Ndjofang werd totaal gedeclasseerd. Het is wel jammer dat Virny niet de moed heeft gehad om eerder in het toernooi te gaan dammen.wie weet wat voor klassering er dan wel niet in had gezeten met een beetje geluk. Maar ja het is algemeen bekend dat Duitsers meer voor hun auto leven dan voor de damsport (zie het Youtube filmpje).

Amrilloew kreeg geen poot aan de grond tegen Seck remise dus. Baljakin had wel wat voordeel tegen de Silva maar de Braziliaan trapte een 4x3 eindspel bekwaam naar een minremise.

Valneris en Mogiljanski hadden een Molimard variant op het bord wat tot een interessante strijd leidde.Valneris kwam in het late middenspel sterk opzetten en een overwinning leek zelfs in het verschiet. Zoals gebruikelijk was de Let weer in grote tijdnood gekomen zodat hij niet zijn beste kansen kon waarnemen. Na de tijdcontrole mist Mogiljanski echter de beste verdediging in een slechte stand zodat hij in een zeer bedenkelijk eindspel terechtkwam.De aanwezige grootmeesters konden het eindspel niet zo snel doorgronden zodat de hulp van de computer maar werd gevraagd. Volgens de computer was het allemaal nog net remise.In het zesde speeluur beging Mogiljanski een onnauwkeurigheid waardoor de remise marges opeens overschreden waren in het complexe 5x3 eindspel.Beide spelers waren echter voor de tweede maal in de partij in tijdnood gekomen. Valneris tastte mis en Mogiljanski vond knap een niet zo eenvoudige remise.

Domchev en Schwarzman speelden ook een Molimard maar de Litouwer speelde weer erg degelijk en wist bekwaam de grootste spanningen te elimineren.

Gantwarg wist een voorpost op 24 van Artykow te isoleren om hem vervolgens te veroveren. Vlekkeloos wikkelde Gantwarg de partij verder af naar winst.
Boomstra en Getmanski moesten beiden fel op winst spelen om nog aanspraak te kunnen maken op een topklassering. De Drent presenteerde de Rus de Groninger variant. Dit leidde tot een bloedstollende klassieke partij. Boomstra speelde erg sterk en kon in het middenspel zelfs winnen door een beeldschone forcing. De Emmenaar miste deze forcing maar hij bleef zeer goed staan. In het late middenspel moest Getmanski enorm oppassen dat hij niet totaal te pletter zou lopen. In arren moede moest hij een nadelige afwikkeling open zetten. Na de tijdscontrole bleek het dat de Rus het zeer nadelige eindspel nog nipt remise kon houden. Een hevig teleurgestelde Boomstra moest tenslotte berusten in het feit dat het eindspel niet meer dan een schamele plusremise bevatte.

 

Roel Boomstra

Hoofdsponsor
Banner
Sponsors
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner