Nuitées
Sponsor
Langue
  • French
  • Nederlands
  • Russian
  • English

Ernstige fouten zorgen voor veel beslissingen

There are no translations available.

Paul Oudshoorn, 24 mei 2011.
De vijftiende ronde gaf ons maar liefst vijf beslissingen. Hoewel de spelers maar liefst twee rustdagen hadden gehad, leek het er op dat verschillende nederlagen vooral aan vermoeidheid toe te schrijven was.

Allereerst kon Pim Meurs profiteren van een zeer ernstige fout van Artykov, die argeloos in een combinatie liep, waarbij beide spelers weliswaar op dam kwamen, maar Meurs de vijandelijke dam altijd onschadelijk zou maken. Dit gebeurde en Meurs won het overgebleven afspel makkelijk. Deze overwinning is een leuke opsteker voor de Nederlander, die tot nu toe alles remise had gespeeld en dan werkt een overwinning altijd zeer verfrissend op het gemoed.

Pim Meurs

 

Echt gelukkig was de zege van Valneris op Silva. Deze partij verliep uiterst stroef voor de met zwart spelende Let. Het speltype dat ontstond na de opening hield nogal wat te wensen over voor Valneris en Silva bleek dan ook niet bepaald onder de indruk. Het was zelfs de Braziliaan, die een piepklein voordeel wist te verkrijgen, maar hij beging een kolossale fout in een stelling die bijna onverliesbaar leek. Valneris maakte gretig gebruik van de geboden kans en boekte zijn derde overwinning in dit toernooi, waarmee hij zich bij Baljakin en Boomstra voegt.

Baljakin speelde een erg spannende partij met Getmanski. Beide spelers speelden vanaf het begin fel op winst. Het leek er op, dat de Nederlander goede winstkansen zou krijgen met zijn omsingelingstrategie. In werkelijkheid bleek de stelling gelijk te staan en had ook Getmanski bepaalde kansen. De remise die volgde was een onvermijdelijke en terechte uitslag.

Tsjizjow maakte het Boomstra niet makkelijk. De Rus speelde zijn geliefde laveerspel en maakte gebruik van zijn grotere ervaring om de Nederlander met zijn rug tegen de muur te krijgen. Op zeker moment vreesden velen voor het leven van Boomstra, maar de Nederlander hield zijn hoofd op bewonderenswaardige manier koel en stevende met vaste hand op de remise af. Wel moest hij zijn tegenstander een plusje toestaan, maar dat zal niet veel pijn doen.

Alexei Tsjizjow

Dul blunderde vandaag tegen Jean Marc Ndjofang. In iets nadelige stand overzag Dul een zeer kleine combinatieve wending, die hem noodlottig werd. Dolgelukkig incasseerde Ndjofang beide punten, want zoals het nu gaat op de ranglijst kan haast niet beter. Samen met Amrillaew deelt hij de tweede plaats in het klassement.

Amrillaew speelde vandaag uitstekend tegen Boezjinski en liet ons ook eens zien wat hij kan, wanneer hij graag wil winnen. Boezjinski kreeg lastig spel in het middenspel, door een minder sterke zet te spelen op een moment dat het vrijwel gelijk stond. Amrillaew zette onmiddellijk flink druk en Boezjinski raakte het spoor bijster. Uiteindelijk werd Boezjinski positioneel weggespeeld, nadat Amrillaew nog een combinatieve winst had overzien. De doorbraak, die hij in de partij forceerde, bleek voldoende voor hem om de partij te winnen.

Alexander Georgiev liet echter niemand bij hem in de buurt komen. Met wit spelend versloeg hij Seck, in fraaie stijl. Georgiev veroverde veel terreinvoordeel en oefende grote druk uit op de Senegalees, ondanks het slinkende materiaal. Uiteindelijk zette de Rus een vier om vier stand in winst om.

Hiermee hield Georgiev het geslagen gat met de nummers twee op drie punten en de wereldtitel komt al aardig in zicht.


Main Sponsor
Bannière
Sponsors
Bannière
Bannière
Bannière
Bannière
Bannière