Nuitées
Sponsor
Langue
  • French
  • Nederlands
  • Russian
  • English

GIBO Groep WK Dammen 2011 is begonnen.

There are no translations available.

Paul Oudshoorn, 8 mei 2011.
Na de toespraken op de openingsceremonie was zaterdagmiddag in het zonovergoten Emmeloord de beurt aan de dammers, om het wereldkampioenschap dammen echt in beweging te zetten. Het werd een interessante eerste ronde.

Vooraf was er echter wel wat gedoe, want twee spelers uit Afrika bleven in gebreke om tijdig op de aanvangstijd te verschijnen en wel Ndiaga Samb uit Senegal en Camara Moussa uit Guinea.
Zij werden vervangen door de ex-wereldkampioenen Valneris en Gantwarg, zodat het toernooi er in speltechnisch opzicht niet op achteruit ging. Wel valt het te betreuren, dat Afrika nu kwantitatief gezien ondervertegenwoordigd moet zijn in dit belangrijke toernooi.

Valneris had overigens meteen een zeer zware partij tegen de scherp opererende Jean Marc Ndjofang, die een dot van een kans gemist lijkt te hebben bij een slagkeuze op de 39ste zet.
Daarna werd nog wel heftig gestreden, maar de partij bleef in evenwicht en remise was onvermijdelijk.

Toernooinestor Alexander Mogiljanski wist op gemene wijze beslissende schade toe te brengen aan Alisher Artykov die slachtoffer werd van een sluw strategisch offer.
Artykov reageerde niet adequaat en overleefde het zelfs niet meer.

Halsreikend keek men vooral uit naar het treffen van de plaatselijke favoriet Wiebe van der Wijk met het wondertalent Roel Boomstra. Na een kleine onnauwkeurigheid in de partijopzet van de Emmeloorder, profiteerde Boomstra en trok het voordeel resoluut naar zich toe.
Het opgelopen nadeel was verre van beslissend, maar de met wit spelende van der Wijk wist niet goed koers te kiezen en nam op een zeer belangrijk moment een desastreuze beslissing, waarna Boomstra op nauwkeurige wijze winst van de partij afdwong.

De kampioen van Nederland, Alexander Baljakin, trof een vervelende tegenstander in Domchev , die onverzettelijk was en remise afdwong. Datzelfde gold voor Russisch kampioen Alexander Georgiev, die een zeer resultaatgerichte tegenstander trof in Mourodoullo Amrillaew. In het onlangs gespeelde Russische kampioenschap, wist Georgiev het huzarenstukje te presteren om deze speler te verslaan, maar deze keer werkte Amrillaew gewoonweg te veel tegen, met remise als resultaat.

De enige nog onbesproken beslissing viel in de partij Allan Silva – Erdenebileg Dul.
Het was een tactische partij, met kansen over en weer. Nadat Silva winst mist , kreeg Dul een kans en kon in de tijdnoodfase een beslissing afdwingen. Zondag is het een rustdag, maar maandag zal de strijd in alle hevigheid ontbranden.

 

 

Main Sponsor
Bannière
Sponsors
Bannière
Bannière
Bannière
Bannière
Bannière