Nuitées
Sponsor
Langue
  • French
  • Nederlands
  • Russian
  • English

Baljakin voegt zich bij achtervolgers

There are no translations available.

Paul Oudshoorn, 19 mei 2011.
Voor het spelen van de elfde ronde en de rest van het Wereldkampioenschap dammen is de karavaan naar de idyllische vissershaven Urk vertrokken. De spelers toonden eer aan de schitterende locatie met (weer) een ronde om van te smullen. Voor de chauvinisten was er de partij Mogiljanski-Baljakin, waarin de met zwart spelende Baljakin het publiek bediende met een fraaie overwinning.

Ook Mogiljanski legde eer in de strijd, want hij trachtte de door Baljakin opgezette hekstellingpartij met scherp te bestrijden, maar slaagde hier niet in. Met nadeel kampend, liet de Amerikaan een afwikkeling toe, die diep doorgerekend bleek door de Nederlander. Mogiljanski koos een verkeerde slagkeuze, omdat hij evenals het publiek zijn kansen op overleving te gering achtte in de versmaadde spelgang. Nu ontstond er een zes om zes standje, dat zwart aanzienlijke winstkansen bood. De druk werd teveel voor de Amerikaan en Baljakin mocht de partij met een elegante variant beslissen.

 

Mogiljanski - Baljakin

Met deze overwinning voegt de kampioen van Nederland zich bij de directe achtervolgers van Georgiev: Boomstra en Amrillaew. Boomstra kwam niet verder dan remise tegen Silva, die erg taai bleek. Anders dan in andere partijen trok de Braziliaan voldoende tijd uit, om problemen op te lossen en was geduldig. Amrillaew kreeg een kadootje van de plaatselijke held Wiebe van der Wijk. De Emmeloorder verkreeg met zwart prima spel en de Rus was er dan ook als de kippen bij om remise aan te bieden op een moment dat dit niet toegestaan is, namelijk ver voor de veertigste zet. Van der Wijk wees hem hier op, koos voor strijd en sloeg (naar eigen zeggen) nadien nog vier voorstellen van gelijkluidende aard af. Deze bezigheid sloeg echter een barst in de broodnodige concentratie, want Van der Wijk beging in het late middenspel een ernstige fout, waarna Amrillaew een geniepig tijdelijk offer kon brengen, dat evenwel nog niet fataal was, maar grote verwarring zaaide bij de Nederlander. Een onthutsende nederlaag was het gevolg.

Valneris en Tsjizjow boekten hun eerste overwinning in dit toernooi. Met name Valneris moest keihard werken voor zijn overwinning, zoals hij na de partij in de rokersruimte liet zien. Lichtelijk verontwaardigd wees hij op de kadootjes die de andere deelnemers eerder ten deel vielen en legde expliciet uit, hoe zijn tegenstander Artykow steeds het beste verweer had gevonden, dit illustrerend met talrijke diep doorgerekende varianten. Zijn dik verdiende overwinning mocht er dan ook zijn.

Ook Tsjizjow boekte een verdiende overwinning tegen Seck. De Afrikaan had domweg geen verweer tegen al het geweld, dat de tienvoudige ex-wereldkampioen op hem af vuurde.

Een titelprolongatie van Schwarzman lijkt inmiddels van de baan. Ndjofang liet de onderlinge strijd met hem niet uit de hand lopen en scoorde een gelijkwaardige remise. Hoewel het niet gunstig voor de Nederlanders zou zijn geweest, hoopten de toeschouwers toch merendeels, dat Georgiev vandaag de muur Domchev zou slechten. De Litouwer behaalde echter wederom een succes met zijn ontwijkende speelstijl en speelde voor de elfde keer remise.

Nu hopen we hier maar, dat Baljakin het vuur zal krijgen, of Boomstra. Het zal toch niet Amrillaew worden?  Neen, dat zal Alexander Georgiev niet toestaan.

Nieuwe locatie op Urk met de demonstrateurs Paul Oudshoorn (links) en Hein Meijer.

Main Sponsor
Bannière
Sponsors
Bannière
Bannière
Bannière
Bannière
Bannière