Nuitées
Sponsor
Langue
  • French
  • Nederlands
  • Russian
  • English

Jean-Marc Ndjofang verslikt zich in wereldrecordpoging

There are no translations available.

Emmeloord, 18 december 2010, Hein Meijer
Wereldrecordpoging kloksimultaandammen Jean Marc Ndjofang heeft gefaald door sterke tegenstand van dammers voornamelijk uit de Noordoostpolder en omgeving.

Op zaterdag 18 december vond een wereldrecordpoging kloksimultaandammen plaats in De Beurszaal van theater ’t Voorhuys te Emmeloord gesponsord door o.a. de GIBO Groep Accountants en Adviseurs en georganiseerd door Stichting Aanzet. Het wereldrecord is in handen van de Zeeuwse meester Ben Provoost met 34 tegenstanders.

 

Openingszet door burgemeester Aucke van der Werf

Stichting Aanzet stelde de Afrikaanse kampioen Jean Marc Ndjofang in de gelegenheid om het wereldrecord te heroveren tegen 36 sterke tegenstanders voornamelijk uit de Noordoostpolder en omgeving. Burgemeester Aucke van der Werff voorspelde al in zijn toespraak dat het voor Ndjofang wel eens erg moeilijk zou kunnen worden door een groot gebrek aan tijd… De simultaangever moet immers niet alleen een enorm aantal zetten spelen (1800 zetten met 7200 seconden bedenktijd!) hij moet ook naar alle borden lopen en de klokken indrukken. Dit gegeven maakt het al bijna fysiek onmogelijk dit record scherper te stellen…

Aanvankelijk begon Ndjofang uitstekend... In het eerste uur verbruikte hij wel iets meer tijd dan zijn voorgangers, maar dat resulteerde wel in oppermachtige standen. Tegen slechts twee tegenstanders was hij niet met groot voordeel uit de opening gekomen. Wim Dekker uit Kampen was er een van. Hij vloerde de Afrikaanse kampioen met een fraaie combinatie in een gewaagde hekstellingspartij. Na bijna anderhalf uur leek zelfs een grootse triomftocht voor Ndjofang in het verschiet.

Volgens aanwezige grootmeesters en demonstrateur Wiebe van der Wijk (Fries kampioen en deelnemer aan het GIBO Groep WK dammen 2011 in Emmeloord en op Urk) was het zelfs mogelijk dat hij 55 punten kon halen. Toch kwam er een donker wolkje aan de lucht… Op veel borden stond de Afrikaanse kampioen wel analytisch gewonnen maar hij had nog niet voldoende tegenstanders definitief verslagen. De klok tikte genadeloos door en sommige topspelers wisten te glippen uit verloren standen. Het wereldrecord was nog steeds mogelijk indien Ndjofang razendsnel en foutloos zou spelen maar de simultaangever brak in het zicht van de haven. Zo wist KNDB bondsvoorzitter Johan Haijtink na een vingerzet van Ndjofang te ontsnappen uit een verloren positie om vervolgens zelfs op de klok te winnen… Hiermee zorgde hij wel dat het record in Nederlandse handen zou blijven. Nog een paar gewonnen staande partijen gingen toen verloren op de klok.

Er waren wel twee heel knappe overwinningen op de Afrikaanse kampioen. Zo wist de veertienjarige Jan van der Star van damclub Dronten een klassieke laveerpartij te winnen en wist Michel Stempher uit Kampen zelfs voor de tweede keer te winnen van Ndjofang mede dankzij een heus dubbel offer in een klassieke stand.

De aanwezige toeschouwers en fans, waaronder ook afgevaardigden van de ambassade van Kameroen, waren getuige van een fantastisch spektakel van hoog niveau. Ondanks de teleurstelling dat hun kampioen het record niet heroverde werd er toch genoten. Mensen uit de Noordoostpolder mogen dan wel gastvrij zijn, ze zijn ook sportief en geven geen wereldrecords cadeau.

De recordpoging stond onder leiding van de arbiters Frank Teer, Evert Davelaar en Ton Coenen.

Foto: Hendrik Veenstra en Michel Stempher weten het lang vol te houden.

Main Sponsor
Bannière
Sponsors
Bannière
Bannière
Bannière
Bannière
Bannière