Nuitées
Sponsor
Langue
  • French
  • Nederlands
  • Russian
  • English

Russische beer zet Hollandse leeuw in zijn hemd

There are no translations available.

Hein Meijer, 26-05-2011.
Koploper Georgiev en Alexander Baljakin speelden een niet oninteressante laveerpartij. Er was veel onderhuidse spanning maar beide Alexanders speelden sterk en correct met remise als onvermijdelijk resultaat.

Achtervolger Ndjofang probeerde zijn achterstand op de koploper te verkleinen door zich vast te bijten in Silva. De opening leek veelbelovend voor hem omdat hij een flankaanval kon inzetten. De Braziliaan brak de aanval echter op een oerdegelijke manier af en gaf de Afrikaan in het verdere verloop geen schijn van kans op winst.

Allan Silva

 

Domchev - Mogiljanski bestookten elkaar met watjes geen van beide heren raakten hierbij ernstig verwond. Amrilloew wilde zijn hoge klassering niet op het spel zetten tegen Valneris. In de opening nam hij een klein nadeeltje om eventuele spanningen te elimineren en met sterk spel frustreerde hij al de verdere winstpogingen van de Let bekwaam.

 

Wel veel strijd was er tussen de oud wereldkampioenen Gantwarg (zie foto) en Tsjizjow. Na een bekende theoretische opening kreeg wit een randschijf op 16 en zwart op 35. Na een harde strijd werd de vrede toch getekend.

Meurs en Getmanski wilden ook bloed aan de paal. Er kwam zelfs een korte vleugel opsluiting op het bord. In het middenspel zette Meurs om onduidelijke reden een damzet open. Getmanski nam de damafwikkeling waarna Pim zich naar een minremise vocht.

Wiebe van der Wijk kreeg een goede kans om zijn tweede overwinning te boeken. Met sterk spel bracht hij Artykow in levensgrote problemen maar bij de afwerking begon hij te haperen zodat de Oezbeek zijn vijfde punt bij kon schrijven.

Partij van de dag werd de ontmoeting tussen de wereldkampioen Alexander Schwarzman en het grote talent Roel Boomstra. Schwarzman en Boomstra speelden een Chefneux opening. Op een gegeven moment kwam er een hekstelling op het bord waarbij Boomstra als opgeslotene naar het randveld 16 liep en de zwartspeler randschijf 26 naar 36 overhevelde. Het gevolg hiervan was dat er een heel ongebruikelijke en zeer explosieve hekstelling ontstond met heel veel combinatieve wendingen voor beide partijen. Schwarzman kon op de 31e zet zelfs een rommelige doorbraak nemen ten koste van twee schijven wat al verdacht oogde voor de witspeler. Na een iets minder scherpe reactie van de wereldkampioen kon Boomstra zich bevrijden uit de hekstelling door de opstoot 28-23. Als Schwarzman de witspeler in de hekstelling had willen houden door een verleidelijk ogend ruiltje was er een heel venijnige combinatie gevolgd. In plaats daarvan werkte Boomstra zich even later uit de hekstelling door een 2x2 ruil. Hij was wel uit de hekstelling maar zijn lange vleugel was ernstig verzwakt, de opgedrongen randschijf op 36 en zijn eigen opeens zwak geworden randschijf op 16 gaf de aanval extra dreiging. Beide spelers waren in tijdnood gekomen maar Schwarzman bleef sterk spelen en het verzet van de arme witspeler stortte ineen. Schwarzman liet zijn vlag koelbloedig vallen toen hij de tijdcontrole gehaald had en wikkelde daarna bekwaam af naar winst.

Alexander Schwarzman.

Main Sponsor
Bannière
Sponsors
Bannière
Bannière
Bannière
Bannière
Bannière