Ночевки
Спонсор
Язык
  • French
  • Nederlands
  • Russian
  • English

Gantwarg en Valneris vervangen verlate Afrikanen

There are no translations available.

Bert Dollekamp, Dagblad van het Noorden, 9 mei 2011
Emmeloord – Met een klinkende overwinning heeft Roel Boomstra zijn debuut in het WK dammen luister bijgezet. Na een moedige opening kwam Fries kampioen Wiebe van der Wijk er niet aan te pas.

Ook de Amerikaan Mogiljanski en de Mongolier Dul kwamen tot winst. Vandaag begint voor Boomstra het grote werk tegen de Letse oud-wereldkampioen Guntis Valneris, die met Anatoli Gantwarg de te laat afgereisde Afrikanen Ndiaga Samb en Camara Moussa vervangt.
De spanning is zaterdag tegen zessen te snijden in de bloedhete grote zaal van Theater ’t Voorthuys in Emmeloord. De tijdnoodfase in de eerste ronde van het WK dammen is in volle gang. Hoewel alle partijen live te volgen zijn op de geavanceerde toernooi website, zijn toch zo’n 150 toeschouwers op het evenement afgekomen.

Guntis Valneris

 

Ze verdringen zich achter het koord dat hen scheidt van de twintig spelers die roerloos achter het bord zitten terwijl de zetten door hun hoofd spoken en hun hartspier de 180 gemakkelijk haalt. Vooral bij het bord van Wiebe van der Wijk en Roel Boomstra is er geen doorkomen aan. Het thuispubliek verwacht veel van voormalig jeugdwereldkampioen Van der Wijk, die na ontvangst van de sponsorplek meteen in training is gegaan en zowaar kampioen van Friesland werd. De Emmeloorder heeft vanuit de opening moedig de aanval gekozen in een poging Boomstra te overrompelen. Maar de tactiek heeft een averechts effect. De jeugdige Emmenaar kan de enorme druk van zijn veelbesproken debuut meteen omzetten in concrete varianten. De twee verschillen tien jaar, maar Boomstra heeft een surplus aan kennis en ervaring en schrikt allang niet meer van complexe standen. Als Van der Wijk zijn aanval noodgedwongen afbreekt heeft Boomstra een gezond positioneel overwicht. Op dat moment begaat hij naar eigen zeggen zijn enige fout. “Mijn eerste gedachte was zijn opbouw te verhinderen maar ik koos ervoor een kleine zwakte op te lossen. Dat was stom want toen kon hij zijn verdediging organiseren.”  Even later heeft de Emmenaar het toch voor elkaar. Onverwacht geeft hij zijn opponent de kans diens bedreigde voorpost in veiligheid te brengen. Van der Wijk verslapt even en dan draait Boomstra met enkele krachtzetten opnieuw de duimschroeven aan. De witte stand is al verloren als de Emmenaar met minder dan twee minuten bedenktijd met een scherpe opstoot de genadeklap uitdeelt. Van der Wijk moet een schijf inleveren en geeft even later hoofdschuddend op. “Ik heb het geprobeerd, maar het heeft niet goed uitgepakt. Dat kan gebeuren. Roel heeft het goed gespeeld.”   Boomstra zelf toont zich tevreden maar realiseert zich dat een zwaluw nog geen zomer maakt. “Ik ben natuurlijk tevreden, want ik moest dit winnen. Wat het waard is moet blijken. Ik hoop dat Wiebe nog de nodige punten pakt. Voor mij begint het grote werk nu pas.” 
De favoriete grootmeesters testen elkaars vorm in soms pikante duels. Titelverdediger Alexander Schwarzman houdt het maar net droog tegen tienvoudig kampioen Alexei Tsjizjow. De beste kans krijgt de halsoverkop naar Emmeloord afgereisde 62 jarige Anatoli Gantwarg. De oud-wereldkampioen krijgt bijna de veel te riskant spelende Pim Meurs op de knieën, maar raakt in zware tijdnood het spoor bijster. Met een diepe zucht noteert hij de remise en staart minutenlang treurig naar het plafond. Maar zo kijkt hij altijd; van Gantwarg zal men nog horen.

WK dammen eerste ronde
Tsjizjov (Rus)- Schwarzman (Rus) 1-1, Van der Wijk-Boomstra 0-2, Baljakin-Domchev (Lit) 1-1, Ndjofang (Kam)-Valneris (Let) 1-1, Seck (Sen)- Buzinskij (Lit) 1-1, Silva (Bra)- Dul (Mon) 0-2, Amrillaew (Rus)-Georgiev (Rus) 1-1, Mogilianski (VS)-Artykow (Oez) 2-0, Meurs-Gantwarg (WRu) 1-1, Wirni (Dui)-Getmanski (Rus) 1-1
Stand aan kop: 1.Boomstra, Dul en Mogilianski 1-2, 3.o.a. Georgiev, Tsjizjov, Schwarzman, Baljakin, Meurs, Gantwarg, Valneris 1-1. 

Главный спонсор
Баннер
Спонсоры
Баннер
Баннер
Баннер
Баннер
Баннер