Nuitées
Sponsor
Langue
  • French
  • Nederlands
  • Russian
  • English

Tussensprint Georgiev

There are no translations available.

Hein Meijer, 18 mei 2011.
Het is al eerder gezegd, twee partijen op een dag komt de kwaliteit van de partijen meestal niet ten goede. Een aantal spelers ontspoorden dan ook al flink in de opening. Hekkensluiter Artykow liet zich totaal overspelen in een klassieke partij door Boezjinski.

Silva blunderde in de opening. Wiebe van der Wijk kon een simpele combinatie naar dam nemen. Deze kans was echter niet aan hem besteed. Hij bleef echter de hele partij aan de leiding. Omdat van der Wijk tijdnood had vond Silva het nodig om snel te spelen .Ondanks het feit dat de Braziliaan zelf nog zeeën van tijd had speelde hij op een kleine combinatie ten koste van de verdediging van zijn korte vleugel.

Van der Wijk zag de combinatie uiteraard en was daardoor gedwongen om een positioneel winnende zet te spelen….. Na de tijdnood stond de Braziliaan wel analytisch verloren maar hij nam niet meer de moeite om van zich af te bijten. De lokale favoriet was maar wat blij dat zijn eindspel techniek niet meer op de proef werd gesteld na zo’n lange damdag. Belangrijker voor het klassement was de levensgrote blunder van Dul.

Roel Boomstra had een kleine combinatieve dreiging in de stand gebracht in een flankpartij tegen de Mongoliër. Dul overzag de eenvoudige combinatie. Eigenlijk werd een potentieel interessante partij voor het publiek meteen om zeep geholpen. Boomstra nam de combinatie won een schijf en wikkelde de partij onberispelijk af.

De mooiste en spannendste partij van de dag was die tussen de oud wereldkampioenen Georgiev en Gantwarg. Gantwarg kon op een gegeven moment een 5x5 ruil nemen waarna de grootste spanningen wel van het bord verdwenen zouden zijn. In plaats daarvan besloot hij volop op winst te spelen om zo een gooi te kunnen doen naar zijn 5e wereldtitel.Georgiev had de stelling echter heel scherp door gerekend. Georgiev speelde het zo dat Gantwarg een doorbraak naar veld zes moest nemen ten koste van een schijf. Op het eerste gezicht leek dat wel goed voor wit maar Georgiev had goed gezien dat hij door zijn vangstellingen en doorbraakkansen op de lange vleugel van wit voldoende tegenkansen had. Belangrijk was ook dat Georgiev nog 21 minuten bedenktijd had en Gantwarg nog maar 6 minuten in de zeer complexe stand die was ontstaan .Een aantal zetten later zette Gantwarg een 5 om 3 afwikkeling open. Georgiev nam deze afwikkeling omdat hij daardoor twee dammen kon halen. Gantwarg kwam deze dreun niet meer te boven. De stand leek nog wel verdedigbaar door vangstellingen maar onder druk van de klok bezweek de arme witspeler snel.
Een mooie en indrukwekkende overwinning van Georgiev…. Je zou bijna gaan denken dat het oude adagium van “Isidore Weiss le jeu est plus fort que nous” niet voor hem geldt.

Main Sponsor
Bannière
Sponsors
Bannière
Bannière
Bannière
Bannière
Bannière