Overnachtingen
Sponsor
Language
  • French
  • Nederlands
  • Russian
  • English

Donderwolk boven Urk

Paul Oudshoorn, 27 mei 2011.
Na de zeventiende ronde stond het gezicht van de coach van het team KNDB op onweder en er hing een donderwolk boven Urk. De resultaten waren misschien niet om over naar huis te schrijven, maar eigenlijk verliep alles nog vrij rooskleurig voor de Nederlanders. Drie remises was een bevredigend resultaat, als men het verloop van de betreffende partijen objectief bekijkt.

Georgiev-Meurs was een uitstekende gelijkwaardige puntendeling voor Meurs. Er moet gezegd worden, dat ook Georgiev een zekere veiligheidsmarge aanhield, nu een wereldtitel zo dichtbij is. Morgen hoeft hij immers maar te remiseren met de overigens uitstekend spelende Wiebe van der Wijk, die zich in dit toernooi een meer dan voortreffelijke sportman toont. Toch kwam ook Meurs zekere lof toe, want hij gaf weinig weg. De remise was daarom volkomen verdiend.

Bondscoach Rob Clerc

 

Nederlands kampioen Alexander Baljakin trof Dul en had zekere plannen. Met zwart spelend verraste hij zijn tegenstander in de opening en dwong een middenspel af met perspectief op interessante kansen. Het slippertje in de opening had Dul echter extra waakzaam gemaakt en het spel verliep niet voorspoedig voor Baljakin. Gaandeweg kwam Dul zelfs gemakkelijker te staan en hij verspeelde zelfs een mogelijkheid die hem gunstig spel leek te bieden. Het spel van Baljakin kwam er maar stroef uit en in het late middenspel volgde zelfs een ernstige fout, waardoor Dul had kunnen winnen. In plaats daarvan stuurde hij aan op een veilige en gelijkwaardige remise, welke de spelers overeen kwamen.

Het was de vraag hoe Boomstra zijn nederlaag van gisteren tegen Schwarzman verwerkt zou hebben. In die partij werd hij immers verslagen op waarde en zoiets stelt altijd eisen aan het karakter. Artykow leek op papier een uitstekende tegenstander te zijn om de vlek weg te poetsen. Ons alom bejubelde supertalent, die in een bredere kring van gerenommeerde damkenners zelfs vergelijkingen met Wiersma en Sijbrands doorstaat, had echter een wat mindere dag en wist met zwart spelend geen bres te slaan in de verdediging van zijn tegenstander. Artykow speelde listig, begreep de stelling en er werd zelfs heel even gevreesd, dat Boomstra wellicht ten prooi zou vallen aan teleurstelling en dientengevolge misschien nog uit zou glijden. Gelukkig bleef dit uit en de Nederlander wikkelde professioneel naar een gelijkwaardige puntendeling af. Al met al mocht het team van de KNDB dus niet echt klagen. Met Alexander Baljakin hebben zij immers nog steeds een ijzer in het vuur, om de intensieve voorbereiding op dit toernooi te bekronen met een sprankelend resultaat, al is het inmiddels wel vijf voor twaalf.

Emmeloord mag trots zijn op zijn kampioen Wiebe van der Wijk, Het is waar, dat de druk die op hem staat wellicht niet zo groot is, als die welke onze KNDB sterren ondergaan, maar zijn prestaties zijn er daarom niet minder om. Hij speelt op knappe wijze remise met de grote Grootmeesters en doet dat zonder zich in het minst aan spelbederf te bezondigen. Bovendien lijkt hij snel te leren van opgedane ervaringen en men kan goed zien hoe talentvol deze speler is, die natuurlijk niet voor niets jeugdwereldkampioen is geweest. Met zwart speelde hij een geladen klassieke partij tegen Getmanski, die zijn kansen in een Ghestem-doorstoot zocht. Van der Wijk speelde actief tegen en deed volop mee. De uiteindelijke puntendeling was dik verdiend.
De enige beslissing in deze ronde viel in de partij Mogiljanski-Boezjinski. De witspeler hield de dekking van zijn voorpost niet goed in de gaten en verloor.

Tsjizjow deed verwoedde pogingen om de muur Domchev te slopen. Al het gebruikte gereedschap brak echter op het gewapende beton en de laatste hamer werd gebruikt om een paaltje in de grond te slaan. Domchev tekende weer een verticaal streepje op zijn muur.
Ndjofang en Amrillaew rekenden zich allebei een ongeluk, zij het niet over de stelling op het bord, maar die op de toernooitabel. Ongetwijfeld ervoeren zij de afwikkeling van de partij als een buitengewoon hinderlijke bijkomstigheid, want na twaalf minuten was het zonder al te veel franje remise. Hierna beenden zij naar het scorebord om alle toekomstige mogelijkheden in te schatten en het toernooi uit te rekenen.

Morgen zal Georgiev waarschijnlijk Wereldkampioen zijn....

Wiebe van der Wijk

Hoofdsponsor
Banner
Sponsors
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner