Overnight stays
Sponsor
Language
  • French
  • Nederlands
  • Russian
  • English

Burgemeester Jaap Kroon verslaat schoolkampioen Riekelt de Boer

There are no translations available.

Piet Bouma, 24-05-2011.
Belofte maakt schuld. Tijdens de schoolkampioenschappen van Urk op 29 december vorig jaar beloofde burgemeester Jaap Kroon dat hij een echte partij tegen de schoolkampioen wilde spelen. Wat is mooier om dat tijdens het WK op Urk te doen. Burgemeester Kroon had al eerder in een interview prijsgegeven dat hij vroeger een verwoed thuisdammer was. Dat bleek tijdens de partij, die door de volledige klas van Riekelt van de Groen van Prinsterschool (met heuse spandoeken) werd bijgewoond.

En natuurlijk werd deze partij net als bij de “echte toppers” op een elektronisch dambord gespeeld, waarbij op een grote monitor de zetten goed te volgen waren. De burgemeester had zich serieus voorbereid en wist in een fraaie partij maar liefst twee keer een damzet te nemen. Riekelt kon de beide dammen wel weer van het bord halen, maar in het eindspel bleek, ondanks de verwoede steunbetuigingen van zijn klasgenoten, het materiaalvoordeel van de burgemeester te groot. Een derde dam was beslissend.

 

Na afloop van de partij gaven de demonstrateurs Hein Meijer en Paul Oudshoorn aan, waar Riekelt en ook de burgemeester (want op een gegeven moment was hij even te royaal) het beter hadden kunnen spelen. Daarna gingen beide heren nog even leuk door met een damlesje voor de hele klas van Riekelt. Ook waren de schooldammers van De Tamarisk uit Biddinghuizen aangeschoven, die een “dagje WK” meenamen.

Na afloop van de demonstraties gingen alle jeugddammers het “grote werk” bekijken. Het werd gezellig druk in de speelzaal, waarbij de al uitgespeelde topdammers (en een enkele spelende) belaagd werden door jeugdige handtekeningenjagers. De arbiters hadden er alle moeite mee om dit gebeuren nog enigszins in goede banen te leiden. Morgen op de vrije woensdagmiddag kan er wel eens een invasie van Urker jeugddammers in de Willem Alexander zaal van De Koningshof komen. Als dat maar goed gaat...
Enfin, de meeste topdammers hadden er wel schik in en waren maar al te bereid om bij hun spelersfoto in het mooie programmaboekje van het WK Dammen een handtekening te zetten. Zie hier nog meer foto's.

Foto's Henk Boers.

Main Sponsor
Banner
Sponsors
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner