Overnight stays
Sponsor
Language
  • French
  • Nederlands
  • Russian
  • English

Georgiev langs afgrond op WK koers

There are no translations available.

Bert Dollekamp, 21-05-2011, Dagblad van het Noorden.
Urk  –  Terwijl Alexander Georgiev langs afgronden op zijn vijfde wereldtitel aankoerst, komt Roel Boomstra de laatste dagen moeilijk tot scoren. De Emmenaar staat nog derde, maar zal in de slotweek voluit moeten gaan voor de begeerde podiumplek.

Het loopt zaterdagmiddag tegen de klok van vijf. Roerloos zit Alexander Georgiev achter het bord. Maar zijn brein draait in de hoogste versnelling, zijn hart bonst  in de keel en de adrenaline spuit door zijn lijf.

Het WK dammen is in een beslissende fase en het ziet er slecht voor hem uit. Een dag eerder is hij met een fantastische Houdini act ontsnapt uit de verwurging van Guntis Valneris. Maar de zwarte worstelaar die hem nu bij de lurven heeft lijkt niet meer los te laten. Bij Jean-Marc Ndjofang uit Kameroen is het denkwerk fysiek zichtbaar. Hij hangt, zit rechtop, buigt over het bord en gaat er zelfs bij staan. Zijn bril en Rolex gaan beurtelings op en af. Hij stroopt de mouwen op. Het zweet gutst van het glimmende voorhoofd. Het computerprogramma Kingsrow heeft de winst al uit zijn database getoverd, als Ndjofang een elementaire fout maakt. Hij vergeet voor de tijdcontrole zijn zetten te tellen, doet er voor de zekerheid nog een paar en laat precies op dat moment de winst lopen. Even later is het gewoon remise.

Georgiev consolideert daarmee zijn riante voorsprong van drie punten en koerst regelrecht op de titel af. Zijn verdienste is dat hij welbewust speelt op de rand van het scheermes en uit dubieuze stellingen de mooiste kunstwerkjes bakt. Ondertussen komt de Nederlandse equipe de afgelopen dagen maar moeizaam tot scoren. Alexander Baljakin komt niet langs hekkensluiter Artykov en Roel Boomstra houdt slechts een plusremise over aan de bestorming van het fort Mogiljanski. De wereldtitel lijkt na die tegenvallers buiten bereik, maar het consolideren van een plaats bij de eerste vier (met een plaats in het volgende WK) is geen optie. Een horde grootmeesters zit Boomstra en Baljakin op de hielen en dus rest alleen de vlucht naar voren. Boomstra wacht een prachtige slotserie, die dinsdag begint met recordkampioen Alexei Tsjizov en via titelhouder Schwarzman, schietschijf Artykov en de onberekenbare Getmanski eindigt bij de virtuoze Alexander Georgiev. Maar daar was dit WK toch om begonnen?

Main Sponsor
Banner
Sponsors
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner