Overnight stays
Sponsor
Language
  • French
  • Nederlands
  • Russian
  • English

WK harde leerschool voor Boomstra

There are no translations available.

Bert Dollekamp, 29-05-2011, Dagblad van het Noorden.
Urk  Roel Boomstra heeft zijn debuut bij het WK dammen met een zevende plaats afgesloten. De 18-jarige Emmenaar heeft het hele toernooi volgens plan bovenin meegedraaid, maar keek alweer vooruit.  “Er is werk aan de winkel voor mij”, concludeerde hij nuchter. “Ik was op de beslissende momenten gewoon niet goed genoeg”.

Bij winst in de slotronde van afgelopen zaterdag op Alexander Georgiev had Boomstra alsnog een vijfde plaats en toegang tot het volgende WK verdiend. Maar de nieuwe wereldkampioen voelde er weinig voor om de Nederlander in het zadel te helpen en hield de boot af. Boomstra was realist genoeg om te beseffen dat hij geen ijzer met handen kon breken en berustte na 40 zetten in de onvermijdelijke remise.

Roel Boomstra

Het niemandalletje bevat toch een bemoedigende boodschap. De 35-jarige Georgiev heeft al aangegeven dat hij Boomstra als een van zijn voornaamste rivalen voor de komende jaren beschouwt. Hij kent alle grootmeesters van zijn tijd als zijn broekzak en hij kan ze allemaal aan. Bij Boomstra is de Rus minder zeker van zijn zaak, om de eenvoudige reden dat de 18-jarige nog een wereld te winnen heeft.

Zijn eerste WK werd voor Boomstra een harde leerschool. Het liefst had hij meteen toegeslagen, maar na een prima  start kwam er gaandeweg zand in de motor, die in de slotfase zelfs enkele malen afsloeg en hem uiteindelijk pruttelend over de finish bracht. Hoopgevend is echter dat de Emmenaar veel over had. Onderin het klassement bijvoorbeeld scoorde Georgiev honderd procent, terwijl Boomstra alleen Buzinski en Van der Wijk op het verkeerde been wist te zetten. Gelouterde grootmeesters als Gantwarg, Valneris en Amrillaev konden Boomstra daarentegen maar net in toom houden.

De slotweek werd er een van frustratie en hoop. Tegen de grote Tsjizov demonstreerde Boomstra in een penibel eindspel, dat hij ook de kunst van het verdedigen verstaat. Een dag later deed de Emmenaar een vermetele poging alsnog in de buurt van Georgiev te komen. Hij verloor van scheidend kampioen Schwarzman in een adembenemende thriller, die terecht werd uitgeroepen tot de mooiste partij van het WK. Na een magere remise met Artykov gaf de Emmenaar tegen Getmanski nog eenmaal vol gas, maar vergat uit een handvol winstvarianten een nuchtere keuze te maken. Waarna de slotpartij tegen Georgiev een formaliteit werd.

Alexei Tsjizow

De wereldkampioen uitte na afloop kritiek op de toernooiformule. “Veel grootmeesters zijn bang om te verliezen, waardoor ze een volgend toernooi missen. Het belonen van aantal zeges en plusremises werkt dat in de hand. Ik ben voor het invoeren van play-offs in de slotfase, bijvoorbeeld tussen de beste vier van het toernooi. Dat is aantrekkelijker voor het publiek, media, sponsors en dus ook voor de spelers. Ik zal er graag aan meewerken.”

Boomstra - Getmanski

Main Sponsor
Banner
Sponsors
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner